Egy korábbi posztban már említettem, hogy imádom a sütőben sült zöldségeket. Így nem csak finomabbak, hanem picit édeskésebb ízűek, és a színük is élénkebb marad, mint a főzéssel. Nagy kedvencem a karfiol, amit most grillezni szerettem volna krumplival együtt, de más-más fűszerezést kaptak. A vegán tzatzikimen felbuzdulva pedig egy tartalmas mártogatóst is készítettem hozzájuk.
A karfiol fűszerezése: só, őrölt pirospaprika.
A krumpli fűszerezése: só, fokhagyma granulátum.
A karfiolt rózsáira szedtem, a krumplit felkockáztam, és egy sütőpapírral bélelt tepsire pakoltam (fele karfiol, fele krumpli, illetve néhány fokhagyma gerezdet is raktam közéjük), rászórtam a fűszereiket és vékonyan meglocsoltam olívaolajjal, majd 180 fokon kb. 30-35 percig sütöttem őket, de a karfiolnak 25 perc is elég volt, hogy megpuhuljon.
A mártogatós hozzávalói:
1 db kígyóuborka
1 csokor kapor
1 gerezd fokhagyma
1 marék napraforgómag
víz
só
Az uborkát sajtreszelőn lereszeltem, a fokhagymát áttörtem, a kaprot apróra vágtam, a magokat egy serpenyőben megpirítottam (nekem azért lett ilyen barna, mert picit túlpirultak), kávédarálón ledaráltam és egy kevés vizet kevertem hozzájuk, míg krémszerű masszát nem kaptam. Csak sóval ízesítettem.
Jó étvágyat!