Korábban próbálkoztam már kenyér sütésével, és igazából az volt az első alkalom, de nem voltam teljesen megelégedve vele. Ezúttal egy vegán, egyszerű kenyér receptet keresgéltem, amikor megakadt a szemem valami gyönyörűségen!
Ez a gyönyörűség egy színpompás zöldséges kenyér volt, ami ráadásul még teljes kiőrlésű is, úgyhogy óriási késztetést éreztem arra, hogy megpróbáljam elkészíteni. Nem volt sárgarépám, de minden másom igen és a receptet is pontosan követtem, így sikerült elsőre egy egész jó dolgot alkotnom. A céklától teljesen rózsaszín lett a nyers tészta, de a sütés során ez kifakult.
Hozzávalók:
1 bögre teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 bögre finomliszt
1 db cékla
1 db kisebb cukkini
1 db piros kápia paprika
1 kk sütőpor
1 csipet nádcukor
1 pici almaecet
fél kk szódabikarbóna
1 kk szárított kakukkfű / + a tetejére / más szárított fűszer is lehet
növényi tej (nálam kókusztej)
fél bögre őrölt kesudió
2-3 evőkanál tökmag / napraforgómag / vagy vegyesen + a tetejére
1 evőkanál lenmag
Elkészítés
Lereszeltem a céklát és a cukkinit, a levüket kicsit kinyomkodtam, utána feldaraboltam a paprikát. Összekevertem az összes száraz hozzávalót, beletettem az ecetet, és a zöldségeket, majd annyi növényi tejjel hígítottam, míg egy jól gyúrható kenyértésztát nem kaptam.
A folyadék mennyisége függ a cékla és a cukkini nagyságától és nedvességétől. A tetejét megszórtam a magokkal, amiket picit belenyomkodtam és a tésztát sütőpapírral bélelt kenyérsütő formában, 200 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt megsütöttem.
Jó étvágyat!
Az eredeti recept itt található.
Később aztán tovább kísérletezgettem, mert kíváncsi voltam, hogy milyen lehet ez a kenyér zöldségek nélkül. Természetesen egy kicsit szárazabb tésztát kaptam a végén, meg csak később esett le, hogy ezt nem kéne ugyanannyi ideig sütni, de azért a végeredmény alapvetően nem lett rossz.
A következő kenyerem sütésekor úgy döntöttem, maradok a "csak cukkini vonalon", aztán már sárgarépát is raktam bele, így született meg ez a cukkinis-répás változat.