A karácsonyi menümhöz hozzátartozott még ez az étel, mert mindenképp szerettem volna valamilyen levest is készíteni. Gesztenyésben gondolkodtam, sok receptet végig néztem, és végül erre esett a választásom, mert nagyon tetszett a koncepció, ráadásul cukormentes is.
A leves hozzávalói:
6-8 db kisebb és közepes alma
1 l víz
fél cm friss gyömbér lereszelve
1 kk őrölt fahéj
1 kk őrölt kardamom
fél kk őrölt ánizs
fél kk őrölt szerecsendió
citrom néhány csepp leve
kókuszzsír a pirításhoz
A gombócok hozzávalói:
250 g natúr gesztenyemassza
10 dkg zabliszt
30 db mazsola
1 db tojás
vaníliaőrlemény
csipet só a főzővízhez
Elkészítés:
A gesztenyét összekevertem a liszttel, a mazsolával, a tojással és a vaníliával, majd egy nagy gombócot gyúrtam belőle, és hagytam kicsit pihenni.
A leveshez az összes fűszert megpirítottam az olajon, az almákat kimagoztam, héjastól feldaraboltam, és a fűszerekre dobtam, majd átpirítottam kicsit, végül felöntöttem vízzel.
Amíg az almák puhára főttek, addig a gombócokat is elkészítettem: feltettem egy lábasban vizet főni a sóval, és amikor elkezdett gyöngyözni, beleraktam a gombócokat. 3-4 perc kellett nekik, míg feljöttek a víz tetejére.
Mikor picit hűlt az almaleves, citromlevet csepegtettem bele, és leturmixoltam az egészet, majd a gombócokkal tálaltam.
Jó étvágyat!
Az eredeti receptért hálás köszönet! <3