Van egy kedvenc pizzatészta receptem, ami azért vált kedvenccé, mert gluténmentes, sőt teljes értékű összetevőket tartalmaz, és nagyon finom is, úgyhogy már jó néhányszor elkészítettem. Most is ezt tettem, azzal a különbséggel, hogy az egyik értékes hozzávalót kicseréltem egy másikkal, pusztán kíváncsiságképpen. Az eredménnyel nagyon elégedett voltam, úgyhogy máskor is el fogom még így készíteni.
Ez az összetevő nem más, mint a sárgaborsó, amelyet a barna lencse helyett raktam a tésztába, és számomra sokkal finomabb ízvilágot adott. A tészta színe is sokkal világosabb lett, és az állaga is jobb, ami mind a cserének köszönhető, vagy pedig annak, hogy már rutinosan sütöm ezt a fajta pizzát.
A pizza tészta hozzávalói:
80 g barna rizs
50 g sárgaborsó
120 g víz
10 g élesztő
fél kk szárított oregánó
fél kk szárított kakukkfű
fél kk fokhagymapor
fél kk szódabikarbóna
só ízlés szerintElkészítés:
A rizst és a borsót külön-külön vízbe áztattam kb. 2 órára, utána a turmixgépbe raktam a többi hozzávalóval együtt és teljesen simára turmixoltam. Egy órára meleg helyen magára hagytam, míg megdagadt és buborékos nem lett a tészta, ekkor egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem és kb. 1 cm vastagon elsimítottam a tetejét. 200 fokra előmelegített sütőbe raktam, és 15-20 percig sütöttem, míg a széle meg nem barnult.
A Guacamole hozzávalói:
fél fej lilahagyma
4 db koktélparadicsom
1 gerezd fokhagyma
1 db avokádó
só ízlés szerintElkészítés:
Az avokádót megszabadítottam a héjától és a magjától, a lilahagymát felaprítottam, a fokhagymát szétzúztam, majd a többi hozzávalóval együtt botmixerrel pürésítettem az egészet.
A pizzatésztát ezzel kentem meg, és párolt brokkolit is raktam rá.
Jó étvágyat!