Már többször készítettem chilis babot hús nélkül, és mindig máshogy csináltam, de egyikkel se voltam 100%-ig kibékülve. Szerintem nem a hús hiányzott nekem belőle, mert ez, amit ma készítettem, messze felülmúlja a korábbiakat, pedig szintén húsmentes.
Hozzávalók:
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db sárga paprika
1 db kisebb paradicsom
1 db sárgarépa
1 db fehérrépa
2 ek friss zellerlevél
szárított petrezselyem, oregánó, bazsalikom
1 doboz vörös babkonzerv
1 doboz fehér babkonzerv
1 kocka étcsokoládé
1 csipet fahéj
só, feketebors
1 csipet chili (én chili con carne-t használtam)
olívaolaj
1 kk őrölt babérlevél
1 kk őrölt pirospaprika
egy kevés házi paradicsomlé
Elkészítés:
A zöldségeket megpucoltam és felkockáztam. Olívaolajon pirítani kezdtem a hagymákat, majd jöttek bele a répák, a paprika, végül pedig a paradicsom. Mikor megpuhultak, sóztam, borsoztam, megszórtam babérlevéllel, pirospaprikával és a chilivel is. Bele raktam a zeller leveleket, utána a fahéjat, a kocka étcsokit, majd addig kevergettem, míg teljesen szétolvadt.
A konzerv babokat leszűrtem és alaposan leöblítettem, majd beleraktam az ételbe, és felöntöttem az egészet paradicsomlével. 15-20 percet hagytam rotyogni, közben néha kavartam rajta egyet. A legvégén kerültek bele a szárított zöldfűszerek, amiket jól elkevertem az ételben.
Jó étvágyat!
Az eredeti receptet átvariáltam kicsit, tettem bele fehérrépát, és néhány dolgot kihagytam, de a végeredmény így is mesés lett. Teljes kiőrlésű lenmagos zsemlével fogyasztottam el.