Mungóbabot most kóstoltam először, és nem kellett csalódnom, mert ugyanolyan finom, mint a többi hüvelyes, csak tápanyagokban még dúsabb. Ebből a babból készítettem el életem első vegán curry-jét és annyira jól sikerült, hogy utána az egész család megnyalta mind a tíz ujját!
Hozzávalók:
250 g mungóbab
olívaolaj
1 db vöröshagyma apróra vágva
5 gerezd fokhagyma összetörve
kb. 2 centis gyömbérgumó apróra reszelve
1-2 tk curry
1 tk kurkuma
3 db babérlevél
csipet őrölt bors, só, őrölt római kömény
egy kevéske növényi tejszín
citrom kifacsart leve
Elkészítés:
A mungóbabot 3 órára beáztattam, majd leszűrtem, alaposan átmostam és sós, babérleveles vízben feltettem főni, kb. 30 percig. Közben az olajon megpirítottam a vöröshagymát, a fokhagymát és a gyömbért, amikor megpirultak, levettem a tűzről és fűszereztem őket. Miután a bab puhára főtt, beleöntöttem a gyömbéres-hagymás-fűszeres keverékbe, plusz egy keveset a főző vízéből, és jól elkevertem az egészet. A végén a tejszínnel és a citromlével ízesítettem.
Jó étvágyat!
Basmati rizzsel ettük, de bármilyen más rizs is jó hozzá, illetve még teljes kiőrlésű magos kenyérrel szintén teli találat. A receptet pedig innen vettem.