Soha életemben nem sütöttem még muffint, habár gondolom ez nem meglepő azok számára, akik olvasták a céklás brownie című bejegyzésemet. Sok sütit csak most próbálok ki, mióta anya vagyok, és azóta, hogy a lányom eszik már szilárd táplálékot. Imádja a főztöm, legalábbis eddig nem volt gond azokkal az ételekkel, amelyeket készítettem neki.
Szeretnék újabb és újabb, minél változatosabb, finomabb ételekkel előrukkolni számára, hogy semmiben se szenvedjen hiányt. Így esett a választásom most erre a muffinra is, melynek receptjével szintén abban a bizonyos szakácskönyvben találkoztam.
Hozzávalók:
1 db cukkini (kb. 125 g)
100 ml frissen facsart narancslé
165 g zabpehelyliszt
fél tk szódabikarbóna
1 csipet só
45 g kókuszolaj
1 db tojás vagy 1 ek őrölt lenmag+3 ek víz
60 g nyírfacukor
60 g aranymazsola
Elkészítés:
A cukkinit meghámoztam, megmostam, és sajtreszelőn lereszeltem. Egy tálban összekevertem a lisztet, a sót, a szódabikarbónát. Egy másik tálban pedig a tojást, a cukrot, a narancslevet és az olajat. A száraz és a nedves hozzávalókat is összekevertem egymással, végül beletettem a cukkinit, a mazsolát, és jól elkevertem az egészet.
Az így kapott masszát közepes méretű muffinkosárkákba kanalaztam, amiket egy muffinsütő forma mélyedéseibe helyeztem, és 160 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütöttem. Érdemes fogpiszkálóval vagy villával megszúrni, és hogy ha nem ragad rá a tészta, akkor a muffin elkészült. Ezután már csak ki kell venni a sütőből, és hagyni kihűlni. Én kicsit még melegen forgattam ki a sütiket a formájukból.
Jó étvágyat!