Az első turmix (vagy smoothie), amit kipróbáltam, almás-banános-spenótos volt, és azóta már több száz smoothie-t készítettem, melyek közül most megosztom az abszolút kedvenceimet. Azért ezek a kedvencek, mert nagyon finomak, egészségesek, valóságos vitaminbombák, villámgyorsan kész vannak, ezért tökéletesek napindítónak, és még a színük is gyönyörű!
"A gyümölcs turmixok gyártása az 1930-as évekre nyúlik vissza, ekkor kezdték el árusítani egészséges élelmiszereket forgalmazó boltok az Egyesült Államok nyugati partján, de az italok receptje Brazíliából ered. Az 1940-es években megjelent Waring Blendor szakácskönyvben már szerepel banana smoothie (banánturmix) és pineapple smoothee (ananászturmix). A smoothie vagy smoothee megnevezést a turmixgéppel készített ételekre kezdték használni az amerikai könyvekben, magazinokban megjelent receptekben.
A gyümölcsturmixok népszerűsége a makrobiotikus vegetarianizmus térhódításával kezdett nőni az 1960-as évek közepén. Az első védjegyzett gyümölcsturmix a paramusi (New Jersey, USA) California Smoothie Company által forgalmazott California Smoothie volt, mely az 1970-es évek közepén jelent meg. Az 1960-as és 1970-es évek gyümölcsturmixai főként gyümölcsből, gyümölcsléből és jégből készültek, de az 1970-es években már megjelentek a tejjel készült változatok is (fruit shake).
Az 1970-es évek elején Stephen Kuhnau, a Smoothie King nevű étteremlánc egyik alapítója, kevert gyümölcsitalokat kezdett árulni smoothie néven; szerinte a kifejezést már a hippik által készített gyümölcs- és gyümölcsléalapú italokra is használták az 1960-as években. 1980-ra az egészséges életmód terjedésével megindult az étrendkiegészítő adalékokkal dúsított termékek forgalmazása is. Ekkor jelentek meg az első, kifejezetten gyümölcslé és gyümölcsturmix forgalmazásával foglalkozó bárok. 1990-től kezdték el forgalmazni a joghurttal sűrűbbé tett gyümölcsturmixokat. A 2000-es évekre a gyümölcslé- és gyümölcsturmix-forgalmazás több milliárd dolláros üzletággá vált.
A gyümölcsalapú pépek a mediterrán, a közel-keleti és az indiai konyhában is ismertek: ilyen például a sörbet, amely joghurtból, mézből és friss gyümölcsökből készül. Indiában a mangóturmixnak van hagyománya, amely mangópürét, zúzott jeget, tejet és nádcukrot tartalmaz. Dél-Indiában az ananászalapú, tej nélkül készült jeges turmix a népszerűbb. Gyümölcsturmixokat alkoholmentes és alkoholos koktélok készítéséhez is fel lehet használni."
Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Gyümölcsturmix
Én többnyire banánnal édesítek, de előfordul, hogy ahelyett mézet, vagy más édesítőt használok, lehetőség szerint minél természetesebbet. Mindig rakok bele valamilyen zöld levelest, pl. spenótot, sóskát, de volt már, hogy salátát is, és gyakran előfordul, hogy valamilyen nyers zöldség levét. A gyümölcsök és a fűszerek sokszínűségének köszönhetően szinte végtelen variációjú italt lehet készíteni, ám érdemes figyelembe venni azt is, melyik gyümölcsnek van éppen idénye.
Az én kedvenceim:
Mandarinos sárgarépás
6 db mandarin
3 db sárgarépa leve
1 db banán
rizstej
víz
Almás-céklás
2 db közepes alma
2 db cékla leve
1 db banán
rizstej
víz
Ananászos sóskás
3 db ananász karika
1 db banán
rizstej
friss sóska levelek
víz
Lilakáposztás banános
fél fej lilakáposzta leve
1-2 db banán
1 db kisebb alma
házi készítésű almalé vagy víz
1 tk méz
Sütőtökös gyömbéres
1-2 szelet sült (vagy nyers) sütőtök
1 pici friss gyömbér darab
1 tk méz
pici fahéj
rizstej
víz
Epres banános
2 db banán
3 marék eper
rizstej
víz
Szilvás-almás
5-6 szem szilva
2 db édeskés alma
pici fahéj
rizstej
víz
Spenótos-almás-banános
3 marék friss spenótlevél
2 db édeskés alma
1 db banán
rizstej
víz
Paradicsomos-zelleres
2 db közepes paradicsom
7 dl házi paradicsomlé
1 db zellerszár
1 gerezd fokhagyma
bébispenót levelek
1 kk kurkuma
só
Jó étvágyat!