A mézeskalács a Karácsonyhoz kötődik, és ilyenkor az emberek hajlamosak több cukrot, zsírt, és szénhidrátot bevinni a szervezetükbe már csak az édességek révén is. Ez a mézeskalács viszont lényegében egy egészséges nassnak mondható, az összeállítása és az elkészítése is roppant egyszerű és gyors volt. Ráadásul annyira jó állagú a tésztája, hogy öröm volt vele dolgozni, még az én 2 évesem is nagyon élvezte a formázást, a nyújtást és a szaggatást.
Hozzávalók:
200 g hajdinaliszt
100 g zabliszt
30 g őrölt lenmag
1 kk mézeskalács fűszerkeverék
fél kk szódabikarbóna
90 g darált kesudió
150 g növényi tej (nekem rizs)
150 g datolyaszirup
Elkészítés:
Egy tálban összekevertem a liszteket, a lenmagot, a kesudiót, a fűszereket és a szódabikarbónát, majd hozzáadtam a növényi tej felét és a szirupot is. Az egészet összegyúrtam, és ha kellett, még adtam hozzá tejet, hogy egy kellően nyújtható tésztát kapjak, aztán fél órát hagytam állni.
Kevés lisztet szórtam egy gyúródeszkára, és a tésztából apránként adagoltam magamnak (hogy a lányomnak is folyamatosan legyen alapanyaga), majd pár milliméter vastagságúra kinyújtottuk, és különféle formákkal kiszaggattuk.
A formákat egy sütőpapírral bélelt tepsire pakoltuk, végül 180 fokra előmelegített sütőbe dugtuk, és 8-10 percig sütöttük.
Jó étvágyat!Tehát a mézeskalács projekt is pipa, hála Mindenmentes Nórinak, akitől ennek a receptjét lestem, és biztos, hogy el fogom még párszor készíteni, ha van Karácsony, ha nincs. :-)