Imádjuk az édesburgonyát mindenféle formában! Pár dolgot korábban már ki is kísérleteztem rajta, úgyhogy nem kellett sokat gondolkodnom ennek az ételnek az elkészítésén. Azt már kitaláltam, hogy zöldborsófőzelék lesz az ebéd, de szerettem volna hozzá valami finom feltétet is.
A recept hasonlít egy kicsit a répafasírtomhoz, és ahogy nézem, anno azt is zöldborsófőzelékkel készítettem el, de míg a répás fasírt kicsit sósabb, az édesburgonyás némileg édesebb ízvilágú lett.
VEGÁN ÉDESBURGONYAFASÍRT
Hozzávalók:
2 db édesburgonya
4 gerezd fokhagyma
3-4 marék gabonapehely: rozs, árpa, búza, zab
só, bors
kakukkfű
1 ek chia mag (kötőanyagnak, de el is hagyható)
olívaolaj
Elkészítés:
A pelyheket félórára vízbe áztattam, a chia magot 3 evőkanál vízzel elkevertem és hagytam 10 percet állni. Az édesburgonyát meghámoztam, megmostam, sajtreszelőn lereszeltem. A fokhagymákat fokhagymanyomón áttörtem, és az édesburgonyához adtam, megsóztam, borsoztam, megszórtam kakukkfűvel is.
Amikor a chia mag és a pelyhek már jók lettek, hozzákevertem a zöldségekhez. Az így kapott masszából kis golyócskákat formáztam, melyeket sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem. Olajspray-vel lefújtam és 200 fokra előmelegített sütőben, kb. 20 perc alatt ropogósra sütöttem őket.
Jó étvágyat!
VEGÁN ZÖLDBORSÓFŐZELÉK
Hozzávalók:
1 kg zöldborsó
1 csokor friss petrezselyemlevél
3 ek teljes kiőrlésű rozsliszt
1 dl zabtejszín
só ízlés szerint
fehérbors
Elkészítés:
A zöldborsót felöntöttem annyi vízzel, amennyi ellepi, és ráncosodásig főztem. Amikor kész lett, beledobtam a felaprított petrezselymet, majd sóztam, borsoztam. Megszórtam a liszttel, amit alaposan elkevertem benne, végül beleöntöttem a tejszínt is és az egészet jól átkavartam a végén.
Jó étvágyat!