Már hetekkel ezelőtt megpróbáltam összeállítani a karácsonyi menüt, melynek nagy részét húsmentesre terveztem, és láttam nagyon jó vegán töltött káposzta recepteket a neten. Aztán osztottam szoroztam, mérlegeltem, mire mennyi időm lesz, mielőtt megjön a vendégsereg. A vége az lett, hogy hasonló ízvilágú, de inkább rakott ételt készítettem, és sokkal jobban jártam, mert megúsztam a töltögetést, és isteni finom, tápláló ételt ehetett mindenki ebédre!
A káposztás ragu hozzávalói:
4 ek olívaolaj
1 nagy fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
só, bors
1 kg savanyú káposzta
1 tk füstölt pirospaprika
egy kevés víz
A lencsés ragu hozzávalói:
4 ek olívaolaj
1 nagy fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
só, bors
150 g barna rizs
4 tk sűrített paradicsom
3 ek ételízesítő + víz vagy 500 ml zöldségalaplé
2 tk őrölt kömény
1 tk pirospaprika
1 tk füstölt paprika
2 db babérlevél
2 konzerv lencseA káposztás raguhoz egy kevés olajon üvegesre pirítottam a hagymákat, sóztam, borsoztam, és bele raktam a savanyú káposztát is. Alacsony hőmérsékleten 10 percig pirítottam, majd magasabb lángon szintén kb. 10 perc alatt lepirítottam az egészet. Ráöntöttem egy kis vizet, megszórtam a paprikával és még egy kis párolás után kész is lett. Most a lencsés ragu következett, amelyhez először a rizst sós vízben megfőztem és leszűrtem.
Egy kevés olajon üvegesre pirítottam a hagymákat, sóztam, borsoztam, és bele raktam a sűrített paradicsomot, és jól lepirítottam. Beleszórtam az ételízesítőt, és felöntöttem egy kevés vízzel, majd amikor rottyant egyet, beleszórtam az összes fűszert, majd elkevertem. Felforraltam, hozzáadtam a lencsét, és még 10 percig hagytam rotyogni, a végén belekevertem a rizst is.
Egy tepsi aljára raktam a lencsés ragu felét, erre tettem a káposzta egyik felét, majd a maradék lencsét, és a legvégén a maradék káposztát. Le lehet kenni növényi tejföllel és úgy sütőbe dugni, de ezt egyelőre nem próbáltam ki, hanem utólag pakoltam rá a tejfölt. 20-30 perc alatt szépen összeérnek az ízek, és teljesen puhára párolódik a káposzta.
Jó étvágyat!
Az eredeti receptet itt találtam.