Nagyon szeretem ezt az ételt, és mióta vegán étrenden vagyok, elég gyakran kerül terítékre, de korábban sárgaborsót nagyon ritkán készítettem. Egyelőre most is csak főzelékben gondolkozom, később majd azért más ételeket is el szeretnék belőle készíteni. Nagyon bevált ez a recept, amit annó találtam, úgyhogy nem is tágítok mellőle, azóta mindig így csinálom.
Hozzávalók:
fél kg sárgaborsó (12 órára beáztatva)
2 kisebb fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
só, fekete bors
1 ek őrölt pirospaprika
olívaolaj
néhány egész babérlevél
Elkészítés:
A hagymákat felaprítottam és egy kevés olajon megpirítottam, majd megszórtam pirospaprikával és a lemosott, leszűrt sárgaborsót is rádobtam. Felöntöttem annyi vízzel, amennyi ellepte, bele tettem a babérleveleket is, aztán addig főztem, míg teljesen meg nem puhult.
A vége felé egyre sűrűbben kell kevergetni, mert könnyen odaéghet. Nem kell sűríteni semmivel, tökéletesen besűrűsödik magától.
Ezt a lilakáposzta fasírtot készítettem el hozzá, amin picit módosítottam: kihagytam belőle a borókabogyót és zsemlemorzsát. Teljes kiőrlésű rozsliszt helyett zablisztet raktam bele, füstölt őrölt pirospaprikával és főtt hajdinával bolondítottam meg.
Jó étvágyat!
A receptet itt találtam.