Ezt a fajta kenyeret nagyon imádom, és mióta megtaláltam a receptjét, csak ezt készítem el, különféle zöldségekkel variálva, mert gyorsan megvan és a végeredmény rettentően finom! Tehát ez a recept is nagyrészt ugyanaz, mint a korábbi kenyereimé, de némiképp változtattam rajta.
Most egy répás-cukkinis verzióra esett a választásom, és mivel rágni még keményebb magokat nem igazán tudok, a tökmagot és a napraforgómagot nem egészben, hanem őrölve tettem bele.
Hozzávalók:
1 bögre teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 bögre finomliszt
1 db sárgarépa
1 db kisebb cukkini
1 kk sütőpor
1 csipet nádcukor
1 pici almaecet
fél kk szódabikarbóna
1 kk szárított kakukkfű / + a tetejére / más szárított fűszer is lehet
növényi tej
fél bögre őrölt kesudió
2-3 evőkanál őrölt tökmag / napraforgómag / vagy vegyesen
1 evőkanál lenmag a tetejéreElkészítés
Lereszeltem a répát és a cukkinit, a levüket kicsit kinyomkodtam. Összekevertem az összes száraz hozzávalót, beletettem az ecetet, és a zöldségeket, majd annyi növényi tejjel hígítottam, míg egy jól gyúrható kenyértésztát nem kaptam.
A folyadék mennyisége függ a répa és a cukkini nagyságától és nedvességétől. A tetejét megszórtam lenmaggal, amit picit belenyomkodtam és a tésztát sütőpapírral bélelt kenyérsütő formában, 200 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütöttem.
Jó étvágyat!