Ha improvizálni kell a konyhában, akkor nem vagyok mindig ügyes, de most muszáj volt kitalálni gyorsan valami ebédnek valót. Na nem azért, mert nem lett volna időm főzni, hanem mert a közelmúltban, kedvencekbe elmentett és most főzés céljából kiszemelt recepteket nem tudtam megnyitni, ugyanis elment a netünk. Alapanyagom tehát volt, de az elkészítést magamnak kellett kitalálnom, így készült ez az étel.
Rántott dolgokat szerintem mindenki tud készíteni, úgyhogy ezt nem részletezem különösebben. Annyit fűznék csak hozzá, hogy előtte a rózsáira szedett karfiolokat forrásban lévő vízben kb. 5 percig roppanósra főztem, majd lehűtöttem és lecsöpögtettem.
Liszt, tojás* (kevertem bele sót, borsot és pirospaprikát is), morzsa után sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem őket, és meglocsoltam a tetejüket olívaolajjal. A karfiolokat együtt sütöttem a képen látható felkockázott édesburgonyával, melyeket szintén meglocsoltam olajjal aztán sóval és kakukkfűvel ízesítettem. 250 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsült minden.
Most jön az improvizációs része a dolognak, mert lássuk be, egy rántott bármit nem nagy kunszt elkészíteni, főleg ha ismerjük a receptet. A körettel kapcsolatban nem ismertem, sőt ötletem se volt, úgyhogy csak szép lassan, fokozatosan körvonalazódott, hogy mit is szeretnék csinálni. Ebből lett aztán a csicseris köles, melyet a következőképpen készítettem el.
Hozzávalók:
1 bögre köles
400 g csicseriborsó
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 marék főtt karfiolrózsa
1 marék friss petrezselyem
kurkuma
só, bors
pirospaprika
olívaolaj
Elkészítés:
A kölest háromszoros mennyiségű forrásban lévő, enyhén sós vízben feltettem főni, ami kb. 20-25 perc múlva meg is puhult, úgyhogy leszűrtem. A vöröshagymát megpucoltam, megmostam, felkockáztam és egy kevés olajon üvegesre pirítottam, majd beleraktam a fokhagymanyomón áttört fokhagymát is. Sóztam, borsoztam, paprikáztam, és pár perc után beledobtam a csicseriborsót, a karfiolrózsákat, és a kölest. Picit összefőztem őket, végül kurkumával és friss aprított petrezselyemmel bolondítottam meg, s jól átkavartam az egészet.
Jó étvágyat!
Én csicseriborsó konzervet használtam a főzéshez, de lehet száraz csicseriborsóból is készíteni, amit előző este vízbe kell áztatni. Nagyjából 12 óra alatt teljesen megpuhul, aztán már lehet vele dolgozni. Nekem az a tapasztalatom, hogy ez utóbbi borsó a főzés során hő hatására elkezd pattogni, így célszerű letakarni egy fedővel.
Jó tanács:
A kölest főzés előtt érdemes szűrőben alaposan átmosni, mert akkor nem lesz kesernyés utóíze.
*Tojás helyett lehet használni például 1 evőkanál őrölt lenmagot elkeverve 3 evőkanál vízzel, és ez egy darab tojásnak felel meg.