Mi imádjuk a zöldborsót és a spenótot is külön-külön. Együtt pedig még fantasztikusabbak a bazsalikommal kiegészülve! Most egy nem vegán kölesfasírtot is készítettem mellé, de meg fogom próbálni ennek is a vegán, csicseriborsós változatát, mint az omlettemnél.
A főzelék hozzávalói:
400 g fagyasztott zöldborsó
néhány marék bébispenót
ízlés szerint szárított bazsalikom
2 dl növényi tej (nálam most mandula)
A borsót felengedtem egy lábasban, és aztán a tejet hozzáöntve elkezdtem főzni, majd amikor megpuhult, elzártam alatta a tűzhelyet és beledobáltam a spenótleveleket, végül letakarva hagytam, hogy megpárolódjanak. A végén szórtam bele a bazsalikomot, amikor már minden kész volt, és utána leturmixoltam az egészet.
A fasírt hozzávalói:
200 g köles
1 közepes fej vöröshagyma
2 ek kókuszolaj
3 gerezd fokhagyma
1 tk só
ízlés szerint őrölt feketebors
2 tk majoránna
3 db tojás
3 púpos ek bármilyen liszt
A beáztatott kölest kb. háromszoros mennyiségű vízben megfőztem, leszűrtem és hagytam kihűlni. A vöröshagymát apróra vágtam, és egy kevés olajon megpirítottam. Utána bele tettem az összezúzott fokhagymát, rá pedig a kihűlt kölest. Összekevertem őket, átpirítottam együtt is. Miután levettem a tűzről sóztam, borsoztam, és a majorannát is beletettem, végül a tojást és a lisztet. Nedves kézzel golyókat formáztam, és forró olajban kisütöttem őket.
Jó étvágyat!
A főzelék ötletet innen, a fasírt ötletet pedig innen vettem.