Amikor az ember fogát kihúzzák, elég bajosan tud enni, ha pedig egymást követően több fog is kihúzásra kerül, végképp problémás lesz az evés. Én reggelente gyümölcsös zabkásával indítom a napomat, mert ez energiát ad és jó pár óráig jól lakat, ám ennek rágása ilyenkor szinte lehetetlen. Kitaláltam tehát, hogy turmixot csinálok belőle, és akkor könnyedén meg tudom inni a sérült ínyemmel is.
A leggyakoribb gyümölcs, amit párosítok hozzá, az a banán, ez adja a kása édes ízét, és nagyon egészséges is. Fűszerként fahéjat használok a legsűrűbben, mert ez szinte minden gyümölcshöz illik, valamint szintén jó hatással van a szervezetre. Minden alkalommal rakok bele még egy evőkanálnyi őrölt lenmagot, és diót is szoktam, így az omega3 forrást is kipipálhatom.
Végül aztán olyan gyümölcsöket adok még hozzá, amilyet akarok, mert a végtelenségig lehet velük variálni, ezáltal soha nem lesz unalmas a reggeli. Igyekszem mindig idénygyümölcsöket választani, és előnyben részesítem a saját kertemben termőeket, mert ezek teljesen vegyszermentesek, nincsenek permetezve. Időnként persze, leginkább télen, előkerülnek az aszalt gyümik is, és van hogy egy kis kókuszreszelékkel, kakaó vagy karobporral is megbolondítom a zabkásámat.
Az arányok minden esetben így néznek ki:
3 marék zabpehely
1 db banán
1 ek őrölt lenmag
1 ek őrölt dió
1 kk fahéj
1 nagyobb db alma/körte / 4 nagyobb db szilva / 1 marék ribizli, stb.
A zabpelyhet forrásban lévő vízzel leöntöm, letakarom, és hagyom állni egy kicsit, míg teljesen magába nem szívja a nedvességet, és meg nem puhul. Addig a banánt egy villával szétnyomkodom, a többi gyümölcsöt pedig lereszelem / feldarabolom / szétnyomom (attól függ, milyen gyümiről van szó). Amikor a zab puha, hozzákeverem a fahéjat, a lenmagot, a diót, végül pedig a gyümölcsöket.
Jó étvágyat!